Personakt Antavla

Marie-Annonciade (Caroline) Bonaparte

Drottning i Neapel. Blev högst 57 år.

Far:Charles (Carlo) Marie Bonaparte (1746 - 1785)
Mor:Maria Letizia (Letitia) Ramolino (1750 - 1836)

Född:1782 Frankrike, Korsika, Ajaccio
Död:1839 Italien, Florens 1)

Äktenskap med Joachim Murat

Vigsel:1800-01-20 Frankrike, Mortefontaine 2)Den borgliga vigseln ägde rum på Mortefontaine, brudens bror Josephs, pampiga lantställe.

Barn:
Letizia-Joséphine Murat
Achilles Charles Louis Napoléon Murat
Lucien-Napoléon Murat
Louise Murat

Noteringar

Marie-Annonciade (Maria-Annunziata, senare kallad Caroline), yngre syster till Napoléon, gifte sig med Murat, som utnämndes till storhertig av Berg 1806 och kung I Neapel 1808.

Hon var sjutton år när hon gifte sig med den dåvarande brigadgeneralen Joachim Murat. Avundsjukt bevakade hon syskonens framgångar och befordringar, pressade på det sättet brodern att utnämna maken Joachim till kung av Neapel. På tronen visade hon större regenttalanger än sin man.

Under åren i Neapel organiserade Caroline utgrävningarna av det begravda Pompeji i stor skala, och hon bosatte sig i Portici för att bättre kunna övervaka det hela. Hon kommenderade fram en styrka på 1500 man och gav utgrävningarna i Pompeji en militär organisation.

Då allt rasade försökte hon rädda sin tron. Murat avrättades men hon lyckades sätta sig i säkerhet i Trieste. Som många andra i Bonapartes familj dog hon av magcancer. Hon dog i Florens 1839.

I familjen föddes tre söner och en dotter. Ättlingar till dessa barn lever fortfarande i Frankrike med titeln furstar av Murat.

Under ett helt decennium styrdes kungariket Neapel av kejsar Napoleons släktingar, medan Ferdinand I levde i landsflykt på Sicilien. Först efter Napoleons fall 1815 kunde Ferdinand I återvända till sin huvudstad.

Världens första armbandsur specialtillverkades 1810 av Breguet för Caroline Murat, Napoleons syster.


Källor

1)Herman Lindqvist - Napoleon
  
2)Alan Palmer - Bernadotte