Personakt Antavla

Andreas Hvide (Sunesson)

Ärkebiskop i Lund (Danmark) 1201-1222, kansler till kung Knut. Blev högst 61 år.

Far:Sune Hvide (Ebbesson)
Mor:Cecilia

Född:1167 Danmark, Roskilde, Knardrups gård. [1]
Död:1228-06-24 Kristianstad, godset Ivö i Ivösjön, Skåne. [1]

Noteringar

Andreas Sunesson (Anders Sunesen) föddes 1167 på Lolland, och tillhörde den kända danska Hvidesläkten. Sunesson blev den fjärde innehavaren av ärkebiskopsstolen i Lund. Han levde mellan 1224 och 1228 på den gamla borgen Ivöhus, som byggts om till bostad åt honom, och där han slutade sin levnad midsommardagen 1228.

Sunesson kom till Paris redan som 15-åring, för att vid tidens främsta universitet studera teologi. Hans stora intresse för studierna förde honom vidare till Bologna. Efter en tids vistelse vid Oxford återvände han sedan till Paris, och verkade med framgång som föreläsare.

Efter hemkomsten till Danmark utnämndes han sedan till domprost i Roskilde, och blev tillika kansler hos kung Knut. Han fördes på så sätt in i utrikespolitiken och fick intresse för denna. Då Andreas Sunesson efterträdde Absalon som ärkebiskop 1201 skrev han in sig som ” av Guds nåde ärkebiskop i Lund och Sveriges primas”, och han representerade påven Innocentius III i Norden. Men i motsats till sin företrädare var han en from och fridsam man.

Andreas stod i spetsen för stora korståg över Östersjön som för alltid förändrade Norden. Han organiserade den första svenska bondekolonisationen på ön Ormsö utanför Estlands kust. Bönderna, som bosatte sig på Ormsö, kom från norra Öland.

Förutom de ordinarie förrättningarna, att inviga kyrkor och präster, visitera församlingar och predika, så ägnade han sig åt studier. Teologi, juridik, politik, skaldekonst – han utövade ett stort inflytande på sin samtid.

Plågad av svårartad ledgångsreumatism sökte han sig till Ivö, som på den tiden tillhörde Åhus slott och län, och som lydde direkt under ärkebiskopsstolen. Här stod en ny borg redo för att ta emot honom, det gamla fästet Ivöhus, som blivit ombyggt för detta ändamål. Hans följe rymde både munkar, tjänare och soldater.

Andreas föddes på Knardrups gård, nära Roskilde på Själland. Knardrup uppfördes av Andreas farfar Ebbe, som också låg bakom det mäktiga stentornet med sex meter tjocka murar norrut i Bastrup. Ebbe påbörjade dessutom bygget av Bjernede kyrka som Andreas pappa Sune slutförde, en liten romansk stenkyrka med överdimensionerade, massiva pelare och ett vackert rum på övervåningen där släktens medlemmar kan ha hållit möten. Att bygga var stormannens plikt och lust och Hvideätten gjorde avtryck på många håll i det själländska landskapet.
Källa: Jonathan Lindström: Biskopen och korståget 1206

Om Ivö
Skånes största sjö, Ivösjön, belägen mellan Kristianstad och Bromölla, har en spännande historia. Ön, som är bebodd nås genom färjelinjen från Barum. I början av 1200-talet levde Lunds ärkebiskop Andreas Sunesson här. Han var medlem av den mäktiga Hvideätten i Danmark, eftersom Skåne hörde dit vid denna tid. Han lät bygga en kyrka som blev religiöst och politiskt betydelsefull under hans tid på ön. Biskopskällaren är väl värd ett besök. Dessutom är det en av Nordens främsta fyndplatser för fossiler från jura- och kritaperioden.
Källa: Svenska öden och äventyr nr 9/2023


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1167 Födelse 1167 Danmark, Roskilde, Knardrups gård [1]
1208 Brodern Ebbe Hvide (Sunesson) dör 1208-01-31 Kungslena, Västergötland [1]
1208 Brodern Lars Hvide (Sunesson) dör 1208-01-31 Kungslena, Västergötland [1]
1214 Brodern Peder (Peter) Hvide (Sunesson) dör 1214 [1]
1228 Död 1228-06-24 Kristianstad, godset Ivö i Ivösjön, Skåne [1]

Källor

[1]Jonathan Lindström: Biskopen och korståget 1206