Fältmarskalk, greve, riksråd, friherre till Kydes och Löfstad, herre till Sjöstorp. Blev 59 år.
1603-07-23 Högsby, Småland. [1]
1662-12-20 Löfstad, Östergötland. [1]
Axel Lillie föddes på Berga gård i Högsby socken, Småland. Han är känd från trettioåriga kriget. I slaget vid Mainz mistade han ena benet och nyttjade sedan träben. Några år därefter krossades även träbenet av en kula. Axel såg helt kallt på kulan och sade: "det var väl det andra benet, du mente".
Källa: Biographiskt lexicon band 1-20 - utgivet i Uppsala 1852
Om Löfstads slott
Löfstad eller Lövstad är ett slott i Kimstads socken och Norrköpings kommun i Östergötlands län. Slottet är beläget på en höjd inte långt från Lövstadsjön, nära E4:an mellan Norrköping och Linköping, 9 km sydväst om Norrköping.
Slottet ägs av Riddarhuset och inventarierna av Östergötlands länsmuseum och visas för allmänheten som museum under sommarsäsongen. I den norra flygeln drivs restaurangverksamhet året runt. Den gamla smedjan inrymmer ett café, vilket hålls öppet under sommaren.
Slottet uppfördes 1630-1660 av fältmarskalken och greven Axel Lillie och hans hustru Christina Mörner. Gården hade tillhört släkten åtminstone sedan 1510. Slottet byggdes i sten med tre våningar mot borggården, ytterligare en souterrainvåning mot parken och två långa flyglar i två våningar, med torn i de yttre ändarna. Slottet hade ett högt sadeltak med trappstegsgavlar, fasadmålningar mot borggården och en fritrappa som ledde upp till huvudvåningen. Under 1680-talet genomgick slottet en större ombyggnad/modernisering: En risalit med tre fönsteraxlar byggdes för att inrymma trapphus, taket ändrades till säteritak, tornen höjdes och fasadmålningarna kalkades över. Detta slott är avbildat i Erik Dahlberghs Suecia antiqua et hodierna.
Efter en eldsvåda 1750 lades ett nytt tak i tidens smak. Slottets exteriör är bibehållen sedan denna tid. Från 1600-talet finns förutom slottets murverk även portaler, en sandstensfris och en gästabudssal. Slottet omges av trädgård och engelsk park, anlagd omkring 1800, med en minnesvård i marmor över riksmarskalken Axel von Fersen d.y. (1755-1810), rest av dennes syster Sophie von Fersen, gift Piper.