Personakt Antavla

Michail av Ryssland

Storfurste, tsar i Ryssland 1917 i en dag. Blev högst 40 år.

Far:Alexander III av Ryssland (Alexandrovitj) (1845 - 1894)
Mor:Dagmar Marie Sophie Frederikke av Danmark (Fjodorovna) (1847 - 1928)

Född:1878 1)
Död:1918-06-13 Ryssland, Perm 2)

Äktenskap med Natalja Wulfert

Vigsel:1912-10-30 Österrike, Wien 3)

Noteringar

Storfurst Michail (Misja) var bror till tsar Nikolaj och den som stod närmast till tronen efter Nikolaj. Efter Nikolajs abdikation 1917 blev Michail hans efterträdare i en dag (!). 1918 bodde Michail i Perm (inte långt från Jekaterinburg, dit tsarfamiljen flyttats) som privatperson under polisbevakning.

Natten den 12-13 juni iscensatte tjekan en föregiven monarkistisk "enlevering" av Michail. I själva verket fördes han till en skog utanför Perm och sköts tillsammans med sin engelske sekreterare. Samtidigt tryckte sovjetiska tidningar falska rapporter om att en soldat i Röda armén, som agerat på egen hand, hade dödat ex-tsaren. Detta var ett sätt att testa omvärldens reaktioner. Det faktum, att varken utländska regeringar eller utländsk press gav uttryck för nämnvärda reaktioner, avgjorde antagligen tsarfamiljens öde drygt en månad senare.
(Lästips: Den ryska revolutionen av Richard Pipes, förlag Natur & Kultur).

"Polisagent nummer 1638 hade rapporterat till Hans Excellens tsaren Nikolaj att Hans Kejserliga Höghet storfurst Michail, den yngste bror Misja, hade gift sig med en viss madame Wulfert, av ofrälse familj, den 30 oktober 1912 i Wien, efter det att paret först tillbringat en tid tillsammans på Hotel Esplanade i Berlin."


Källor

1)David Warnes - Chronicle of the Russian Tsars
  
2)Richard Pipes - Den ryska revolutionen
  
3)Catrine Clay - Kungen, kejsaren, tsaren