Storfurste i Ryssland, deltog i mordet på Rasputin. Blev högst 51 år.
1891-09-24 Ryssland, Moskva, godset Ilinskoje. [1]
Födelseåret anges till 1890 av källan Staffan Skott - Romanovs
1942 Schweiz, Davos. [2]
1942 Schweiz, Davos. [3]
1958-12-17 Tyskland, Mainau. [3]
1926 Frankrike. [3]
1937. [2]
Dmitrij Pavlovitj 1891-1942 var morbror till Lennart Bernadotte.
Dmitrij hade, liksom sin far, problem med hälsan, han hade "klena lungor",ett allmänt uttryck med innebörden: risk för tuberkolos. Han övertog Segej Alexandrovitj palats vid Nevskij Prospekt, alldeles vid Anitjkovbron i Petersburg. Under kriget upplät han våningen en trappa upp till sjukhus för sårade.
1912 deltog han i ryska ridlaget vid Stockholmsolympiaden och bodde med lagkamrater och hästar hos systern Maria på Oakhill. Några framgångar blev det dock inte; den svenska pressen konstaterade att ryssarna hade bra hästar men var tränade med föråldrade metoder.
I början av första världskriget deltog Dmitrij i striderna i Ostpreussen. Han försökte förgäves att övertala sin kusin, tsar Nikolaj II, att ändra beslutet att själv som tsar ta över högsta befälet av de ryska krigsinsatserna, ett beslut som kom att bli förödande för Ryssland.
Dmitrij Pavlovitj deltog i mordet på Rasputin 1916 i S:t Petersburg. Furst Felix Jusupov, som studerat vid Oxford och var son till den rikaste kvinnan i Ryssland, vilken också var en svuren fiende till tsaritsan, organiserde sammansvärjningen, där han drog in storfurst Dmitrij, en ung kusin till tsaren, och Vladimir Purisjkevitj, en av de mest reaktionära ledamöterna i duman och monarkist.
Jusupov lockade natten mellan den 16 och 17 december 1916 Rasputin till sitt luxuösa palats i S:t Petersburg och tillsammans med Purisjkevitj sköt han honom. Man band kedjor om kroppen och kastade den i en kanal, där den upptäcktes några dagar senare.
Mordet var tänkt att driva in en kil mellan tsaren och tsaritsan, i stället blev effekten den motsatta. De kände sig isolerade och omgivna av förrädare. Nikolaj var mycket illa berörd av att en ung kusin hade varit delaktig i brottet. "Jag skäms över Ryssland", skrev han "över att mina släktingars händer är fläckade med denne enkla mans blod". Och när en grupp storfurstar och furstinnor bad homom att inte straffa Dmitrij svarade han: "Ingen har rätt att begå mord".
Fadern, Pavel, krävde att få veta sanningen om sonens inblandning i mordet. Dmitrij svor på faderns uppmaning en ed att han inte hade blod på sina händer. Det var ju helt sant, han hade bara forslat bort den blodiga kroppen. Dmitrij sändes till den persiska fronten för att tjänstgöra i general Bagratovs trupper. Därmed undgick han revolutionens utrensning av släkten Romanov. Dessutom hade hans delaktighet i mordet på Rasputin gjort honom populär och han var väl anskriven. Han stannade vid persiska fronten och begav sig senare till Teheran, där han fick bo hos engelske ambassadören Marling och hans familj. Sedan följde han med dem till England och levde lyxigt emigrantliv i avvaktan på att kommunistregimen i hemlandet skulle fall. Men efter en tid tog pengarna slut...
Dmitrij var en kvick och trevlig gosse och blev en omtyckt ung man. Han passar in i vår föreställning av en rysk storfurste: gardesofficer, smärt och rak, obesvärad, medlem i landslaget i ridning, delaktig i en praktfull skandal som gjorde honom till nationalhjälte, opraktisk och oförmögen att slå sig fram i emigrationen sedan han alltför snabbt gjort slut på sin förmögenhet, bortgift med en dollarprincessa, tidigt död i Schweiz. Hans allvarligaste försök i affärslivet var som champagneförsäljare, med mottot "det jag druckit så flitigt bör jag kunna tala väl för" - den vänliga kommentaren är storfurst Alexander Michajlovitjs.
Dmitrij flyttade till Paris, där han träffade Coco Chanel, grundare av modehuset Chanel. Han var under många år Chanels älskare. Han var en underbart vacker man "med en nästan oöverträffbar förmåga att konsumera vodka och champagne".
Dmitrij dog 1942 i Davos, Schweiz - inte av tuberkolos, utan av uremi.
Källor bl.a.: Richard Pipes - Den ryska revolutionen, Simon Sebag Montefiore - The Romanovs och Staffan Skott - Romanovs.
Chanels ryske ädling
(Text: Axel Rollbäck)
Namnet Chanel klingar bekant i de flestas öron. Legendariska parfymer, ikoniska kläder, och eleganta handväskor är alla intimt förknippade med Chanel. Hennes stormande kärleksliv och talrika älskare är också något som gjort att Chanel fortfarande är så väl ihågkommen.
Att Gabrielle Chanel hade många älskare passade väl ihop med bilden av henne som en modern kvinna som tillfullo kontrollerade sin egen tillvaro och inte berodde av en enda mans kärled och ekonomi. Trots sitt eget enkla ursprung hade Chanel en rad ytterst prominenta älskare. Dessa inkluderade den 2:a hertigen av Westminister, som även var sin tids rikaste man i Storbritannien samt miljonären Arthur Capel.
En annan av Gabrielles älskare var den ryske storfursten Dmitri Pavlovitj. Dmitri föddes i Sankt Petersburg 1891 och var barnbarn till tsar Alexander II, brorson till Alexander III och därmed kusin till Rysslands siste tsar, Nikolai II. Han var med andra ord en självklar medlem av den ryska kejsarfamiljen och hans far var den ryske storfursten Paul Alexandrovitj. Då hans mor, som var född grekisk prinsessa dog i barnasäng i samband Dmitris födsel och hans far tvingades i exil efter ett äktenskap som ansågs opassande kom Dmitri och hans syster Maria Pavlovna, kallad Marie, att uppfostras av sin farbror Sergeij Alexandrovitj. Sergei Alexandrovitj och hans hustru, den tyskfödda prinsessan Elizabeth ”Ella”, hade inga egna barn och tog sig an uppfostran av Dmitri och Marie. Sergei var entusiastisk, Elizabeth var mindre entusiastisk.
Dmitri och Marie växte upp med all tänkbar komfort och i de förnämsta av ryska kretsar. Deras barndom var dock inte utan dramatik och sorg. Det kanske största traumat kom 1905 då Sergeij, deras omhändertagande farbror, mördades i samband med ett bombdåd.
Revolutionen drabbade syskonen Marie och Dmitri hårt. Stora delar av den kejserliga familjen mördades, inklusive deras far. Marie hade vid denna tid hunnit gifta sig med och skilja sig från den svenske prinsen Wilhelm, som hon fick sonen Lennart med. Hon hade även gift om sig med en rysk furste och lyckades fly revolutionen. Dmitri undkom revolutionen då han befann sig utanför Ryssland under revolutionens blodigaste skede. Dmitri hade nämligen tvingats i exil efter att ha deltagit i mordet av ”undergöraren” Rasputin, 1916. Rasputin stod den sista kejsarinnan Alexandra Feodorovna nära och ansågs av många inom högadeln utgöra ett politiskt hot med sin makt och sitt inflytande över kejsarinnan.
Dmitri och Chanel lär ha mötts så tidigt som 1911, med andra ord innan både första världskriget och ryska revolutionen. Deras förhållande lär dock ha inletts 1921, efter att de träffats hos gemensamma vänner. Deras förhållande var omtalat och det skvallrades mycket om dem. Dmitri och Chanel rörde sig ledigt mellan Paris och franska Rivieran, där de brukade semestra. Förhållandet var dock inte utan komplikationer då Gabrielle vid förhållandets början redan hade ett stormigt kärleksförhållande med kompositören Igor Stravinsky. Dmitri var dessutom vid denna tid sedd som en potentiell tronpretendent för den ryska tronen. Dimitri själv lär dock inte ha varit intresserad av denna roll.
Att en modeskapare fick röra sig inom aristokratin hade varit otänkbart före första världskriget och vid 1920-talets början var det fortfarande ovanligt. Man skulle kunna säga att Gabrielle var en av de första modeskaparna att accepteras som en jämlike inom Europas aristokrati. Gabrielle lär ha fått många presenter av Dmitri i form av fantastiska smycken. Gabrielle kom sedan att formge bijouterismycken för sitt modehus som var kända för att vara överdimensionerade och i oäkta material. Det är inte omöjligt att de smycken hon fick av Dmitri tjänade som inspiration till Chanels designade modesmycken. Även Dmitris syster Marie kom att påverka modehusets Chanel då hon efter revolutionen försörjde sig med att utföra broderiarbeten på beställning åt Chanels kollektioner. Dessa kollektioner blev mycket framgångsrika.
Gabrielles och Dimitris förhållande lär ha varit en kort affär, men de förblev vänner livet ut. Dmitri gifte sig 1926 med en amerikansk arvtagerska. Äktenskapet slutade dock i skilsmässa drygt tio år senare..