Fältmarskalk, riksråd. Blev högst 63 år.
1658 Malmö, Skåne. [1]
1721-10-27 Jönköping. [1]
1685. [1]
efter 1705.
Carl Gustaf Mörner var herre till Olstorp, Forsnäs och Grönlund i Östergötland samt Esplunda och Ervalla i Närke. Han var en av vår krigshistorias mera bekanta fältherrar och hans namn är fast knutet till slagen vid Halmstad, Lund och Landskrona. Han var med om landstigningen på Själland 1700 och övergången av Düna samt blev generalmajor veckan efter slaget vid Rida en julidag 1701. Icke minst kanske därför att han vid ett tillfälle knipit en kista full med fingerlånga guldstycken mitt framför näsan på tsar Peter.
Han blev fältmarskalk 1717 och deltog i fälttåget till Norge följande år, men fick 1719 som hertigen av Holsteins anhängare dra sig tillbaka från sin framskjutna position som president över Göta hovrätt.
När denne karolinske fältherre tillbringade sina bästa år i fält så representerades hans familj hemma av en liten tapper kvinna, som på sitt håll gott svarade för beredskapen. Det var hans maka Catharina Margareta, dotter till riksskattmästaren friherre Gustaf Bonde. Tolv barn gav hon liv åt, och den siste krävde vid födslen hennes eget liv. Hon var då endast 41 år gammal. Det tolfte barnet, greve Adolf Mörner, blev i tur och ordning landshövding i Stockholms, Älvsborgs, Värmlands och Kopparbergs län.