Personakt Antavla

Ludvig XIV (Louis) av Frankrike (Bourbon)

Blev 76 år.

Far:Ludvig XIII av Frankrike (Bourbon) (1601 - 1643)
Mor:Anna av Österrike (1601 - 1666)

Född:1638-09-05 Frankrike, Paris, slottet Saint-Germain-en-Laye 1)Ludvig föddes i slottet Château-Neuf (det nya slottet) i Saint-Germain-en-Laye. I dag finns bara en liten del av födelseslottet kvar, det mesta förstördes under den franska revolutionen - men det gamla slottet, Château-Vieux, står där det alltid stått med utsikt över Seine.
Döpt:1643 Frankrike, Paris, slottet Saint-Germain-en-Laye 1)
Död:1715-09-01 Frankrike, Paris, Versailles
Begravd:1715-09-10 Frankrike, Paris, kyrkan S:t Denis 1)

Äktenskap med Marie-Thérèse av Österrike (- 1683)

Vigsel:1660-06-09 Frankrike, Biarritz 1)

Barn:
Ludvig (Louis) av Frankrike (Bourbon) (1661 - 1711)
Filip av Frankrike (Bourbon) (~1668 - )
Ludvig (Louis) Francois av Frankrike (Bourbon) (1672 - 1672)

Barn med Louise De la Vallière

Barn:
Charles (1663 - 1665)
Marie-Anne de Bourbon (~1666 - )
Philippe (1666 - 1666)
Ludvig (Louis) de Bourbon (1667 - )

Barn med Francoise Athénais de Rochechouart-Mortemart

Barn:
Ludvig (Louis) Auguste de Bourbon (1670 - )
Ludvig (Louis) César de Bourbon (1672 - 1682)
Louise Francoise av Frankrike (Bourbon) (1673 - )

Äktenskap med Francoise de Aubigné (Scarron)

Vigsel:omkring 1685-10-09 Frankrike, Paris, Versailles 1)

Sambo med Marie Angélique de Scorailles de Rousille


Noteringar

Den nyfödde Ludvig visade sig vara en kraftig gosse som vägde över fyra kilo. Inom ett år avverkade han nio ammor. De sade alla hastig upp sig en efter en, för det visade sig att den lille Ludvig var född med två tänder, Men bondkvinnan Perrette Dufour fortsatte sin tjänstgöring som amma och adlades senare för sin uthållighet och sitt mod och stannade i kungens närhet tills han var över femtio år.

Ludvig hade fina anor. Kungahusets egna genealoger menade att den nyfödde härstammade inte bara från den tidige franske kungen Hugo Capet, som levde på 900-talet, och från helgonkungen Ludvig den helige, utan även från vikingakungen Rurik, han som sägs ha grundlagt den ryska tsarfamiljen. Han var också släkt med den store spanske kungen Karl V och med den tysk-romerske kejsaren Fredrik Barbarossa och med finansmannen Giovanni av Medici. Han hade franska, spanska, portugisiska, italienska, engelska och slaviska rötter. Via sina spanska förfäder hade han med största sannolikhet dessutom både judiskt och moriskt blod och till och med några droppar svenskt blod från Olof Skötkonung, vars barnbarn gifte sig år 1051 med Bourbonernas urfader Henrik L

Fram till 1661 styrdes Ludvigs rike inte av honom personligen, utan av kardinal Mazarin. Under denna tid vann Frankrike i Westfaliska freden efter det trettioåriga kriget. När Ludvig personligen tog över regeringen var Frankrike Europas mäktigaste stat. I det vidsträckta tyska kejsarriket hade franske kungen mer att säga till om än vad den tyske kejsaren hade.

Ludvig XIV fick redan som kronprins regelbundet ta emot utländska sändebud. Den förste svenske representanten var den ärrade fältherren Gustaf Horn som kom och bugade för Ludvig i Saint-Germain-en-Laye då gossen bara var drygt tre år. Sen kom det sändebud varje år, men den största uppmärksamheten fick drottning Kristinas utsände Magnus Gabriel De la Gardie, som vid tjugotre års ålder ledde den största och mest påkostade svenska ambassaden någonsin. De la Gardie var den nittonåriga drottningens personliga favorit. Den gamle ambassadören Hugo Grotius hade lämnat Paris och ungefär samtidigt som den svenska delegationen anlände, avled Grotius i Rostock i sviterna av ett skeppsbrott på Östersjön.

Den 7 juni, 16 54 då Ludvig var femton år, kröntes han till kung i staden Reims i Champagne, där de flesta franska kungar krönts sedan Frankrikes förste kung, Klodvig, döptes där på 400-talet. Namnet Ludvig (Louis) kommer av det germanska namnet Klodvig som på latin blev Clovis — Louis.

Ludvig lät bygga till det av Ludvig XIII påbörjade slottet i Versailles, som blev den stora förebilden för många andra regenter och furstar runt om i Europa när det gällde att skapa arkitektonisk inramning till furstlig makt.


Källor

1)Herman Lindqvist - Ludvig XIV, solkungen
Ludvig XIV av Frankrike(Bourbon) - solkungen 1638-1715.
Copyright: Engstrand 2013