Personakt Antavla

Ingeborg Tott (Åkesdotter)

Far:Åke Tott (Axelsson) (1405 - 1477)
Mor:Märta (Merete) Vinstorpaätten Poese (Bengtsdotter) (- 1480)

Född:
Död:1507

Äktenskap med Sten Sture d ä (Gustafsson) (~1437 - 1503)

Vigsel:1467 1)

Barn:
Brita Sture (Stensdotter) (- 1536)

Sambo med Sten Bielke


Noteringar

Ingeborg Tott var på sin tid en av Sveriges mest berömda kvinnor. Hon utmärkte sig främst genom sina insatser för vetenskapen och religionen och hon bidrog väsentligt till grundandet av Uppsala Akademi. Det var också tack vare hennes intresse för boktryckarkonsten som de första böckerna trycktes - ofta med hjälp av hennes egna medel.

Ingeborg gjorde även många uppoffringar för olika kloster - bland annat genom donationer av böcker - vilka på den tiden också tjänade som undervisningsanstalt för högre utbildning. Speciellt frikostig var hon mot det av hennes far grundade karmeliterklostret i Varberg. År 1493 skänkte hon och hennes make en stor gåva för anläggandet av ett kloster vid Gripsholm.

Under slaget vid Brunkeberg 1471 lät hon slottet utspisa stadens fattighjon, samtidigt som hon uppmanade dem att be till Gud om en lycklig utgång av striden. Åtföljd av andra kvinnor steg hon sedan högst upp på slottsmuren för att se på slaget och, med brinnande förböner, understödja svenskarnas sak.


Källor

1)Bo Eriksson - Sturarna