Personakt

Fredrik av Hessen-Eschwege

Lantgreve. Blev 38 år.

Född:1617-05-09 Tyskland, Kassel 1)
Död:1655-09-24 Polen, Koscian

Äktenskap med Eleonora Katarina av Pfalz-Zweibrücken (1626 - 1692)

Vigsel:1646

Barn:
Kristina av Hessen-Eschwege (1649 - 1702)
Juliana av Hessen-Eschwege (1652 - 1693)

Noteringar

Fredrik hade mot slutet av trettioåriga kriget blivit chef för ett svenskt regemente och besökt Stockhohn år 1643 för att förhandla med rådet i ekonomiska och mihtära frågor. Under besöket friade han även till Eleonora Katarina. Fredrik var "för sin vandel omstridd", men Johan Kasimir utgick från att det skulle lugna sig med åldern. Eleonora Katarina stod honom inte långt efter, hon var känd för att vara lika flitig på hovfesterna som i sina studier, och hon var en framgångsrik student. Bröllopet kom olyckligtvis att skjutas upp.

Lantgrevens frieri behandlades i rådet i juli 1644. Axel Oxenstiernas största bekymmer gällde då "om Frökens affection är därhän" - och om Fredrik skulle kunna försörja henne. Däremot bagatelliserade han problemet med att hon var lutheran och han reformert, liksom historierna om Fredriks många flickor. "Att han är någor flyktig, det äre umpetus juveniles (ungdomsnycker), som med tiden avtaga", förklarade rikskanslern.

I juni 1646 gifte man sig på Stockholms slott, men i januari året efter såg sig Eleonora Katarina tvungen att erkänna att hon var gravid och att fadern var en vid hovet anställd fransk lutspelare vid namn Beschon. Fredrik förlät henne och krävde att saken skulle hemlighållas. Senare under året födde hon en dotter som fick namnet Margareta, men som gick bort tidigt.

Paret fick fem egna barn innan Fredrik stupade i Polen. Han hade följt Karl X Gustav på hans fälttåg och blev dödsskjuten när befolkningen i den polska staden Koscian reste sig i september 1655.

Lantgreven Fredrik av Hessen-Eschwege kallades "lantgreve Frittz".
(Källa:Gunnar Wetterberg - Kanslern Axel Oxenstierna och Göran Rystad - Karl XI - en biografi)


Källor

1)Magnus Olsson - Släktforskarnas årsbok 1998