Personakt

Georg I (Ludvig) av Storbritannien

Kung i Storbritannien från 1714, kurfurste av Hannover. Blev högst 67 år.

Född:1660 1)
Död:1727 2)

Barn med Sofia Dorothea av Braunschweig-Lüneburg

Barn:
Georg II av Storbritannien (1683 - 1760)
Sofia Dorotea av Hannover

Noteringar

Georg I, 1660–1727, kung av Storbritannien från 1714, kurfurste av Hannover (som Georg Ludwig), den förste kungen av huset Hannover på Storbritanniens tron. Storbritannien och Irland förenades i och med detta med Hannover i en personalunion. Den släktgren, som han tillhörde, var Braunschweig-Lüneburg. Han var ättling på mödernet till Jakob I, och då vägen till tronen spärrades för de katolska Stuartarna blev han tronföljare och efterträdde drottning Anna.

Han vistades mest i Tyskland och hade inte stort inflytande över brittisk politik, och den brittiska parlamentarismen kunde därför utveckla sig fritt under whigpartiet.

Georg I blev inte särskilt omtyckt i sitt nya land. Han var kraftigt byggd, tystlåten och hade inga intellektuella intressen. han var snobbig, älskade att äta och dricka och höll sig med älskarinnor från hemlandet - en som var något överviktig gick i folkmun under namnet "Elefanten", en annan som var lång och spenslig kallades "Majstången". En av Georg I:s samtida, den berömde doktor Samuel Johnson, har gett följande, något orättvisa karaktäristik av honom: "Han visste ingenting och ville ingenting veta, han gjorde ingenting och ville ingenting göra".
(Källa: Bonniers stora lexikon 2000 och Bengt Liljegren - Karl XII - en biografi)


Källor

1)Bengt Liljegren - Karl XII - en biografi
  
2)Bonniers stora lexikon 2000
Georg I (Ludvig) av Storbritannien 1660-1727 porträtt av GeorgeIKneller 1714.
Copyright: Engstrand 2017