Personakt Antavla

Alexej av Ryssland (Alexandrovitj)

Storfurste och chef för marinen. Blev högst 58 år.

Far:Alexander ll av Ryssland (Nikolajevitj) (1818 - 1881)
Mor:Marie (Maria) Maximiliane Wilhelmine av Hessen-Darmstadt (Alexandrovna) (1824 - 1880)

Född:1850 1)
Död:1908 1)

Äktenskap med Alexandra Zhukovskaja

Vigsel:1869

Noteringar

Storfurst Alexej, som kallades "Alexis", var enligt allas uppfattning en stilig man, charmerande, vacker och välbyggd. Med tiden blev han tämligen omfångsrik, vilket på den tiden inte ansågs skämma manlig fägring.

Hans tillvaro bestod till största delen av goda måltider och vackra kvinnor, helst i Paris. Det finns uppgifter om att han vid tjugo års ålder ska ha gift sig med en dotter till poeten Vasilij Zjukovskij, som var hans fars lärare, men att äktenskapet senare upphävdes av fadern. I alla händelser fick han en son med henne. Senare var han en trofast kavaljer åt furst Eugen av Leuchtenburgs hustru Zina, beskriven som "så vacker att det borde varit förbjudet". De tre reste runt tillsammans i Europa och kallades "la ménage Royal á trois".

Han var storamiral i flottan och fick ta på sig en stor del av ansvaret för nederlaget mot japanska flottan under rysk-japanska kriget, där den värsta av många svåra katastrofer utspelade sig vid Tsushima. Sedan ropade folk i Petersburg "Fursten av Tsushima!" efter honom och han avgick äntligen från sin befattning och några år efteråt dog han.

Tjugo år efter hans död skrev en spydig kusin om storfurst Alexej: "Hans liv var flyktiga damer och tröga båtar". Om det inte hade varit för rysk-japanska kriget hade det ju egentligen inte spelat så stor roll.
Källor: Simon Sebag Montefiore - The Romanovs och Staffan Skott - Romanovs


Källor

1)David Warnes - Chronicle of the Russian Tsars
Alexej av Ryssland (Alexandrovitj) 1850-1908.
Copyright: Engstrand 2008.