Personakt Antavla

Sven Theodor Palme

Liberal politiker, riksdagsman, försäkringsman i bolaget Skandia. Blev 79 år.

Far:Christian Adolph Palme (1811 - 1889)

Född:1854-12-04 Kalmar
Död:1934-08-09 Stockholm, Engelbrekt 1)
Begravd:Kalmar, Slottskyrkogården

Äktenskap med Hanna Maria von Born (1861 - 1959)

Vigsel:1883 Finland, Helsingfors

Barn:
Olof Palme (1884 - 1918)
Gunnar Palme (1886 - 1934)
Nils Palme (1895 - )

Noteringar

Sven Palme var en av organisatörerna bakom en svensk frivilligkår i Finland för att delta i inbördeskriget mellan de vita och röda. Oron för en revolutionär omstörtning och bolsjevismens spridning även till Finland fanns i breda lager även i Sverige. Liksom andra på yttersta högerkanten i Sverige var han bitter över att den svenska regeringen hävdade sin neutralitet i striden om Finland, även om officerare tilläts ta tjänst på den vita sidan.

Natten till den 28 januari 1918 brakade ovädret loss över Finland. Genom en kupp grep de röda makten i Helsingfors och delar av regeringen flydde till Vasa. Generallöjtnant Gustaf Mannerheim, som tjänstgjort i den tsarryska armén, utsågs till överbefälhavare och tog ledningen för de vita skyddskårer som bildats under de tilltagande oroligheterna. Finska inbördeskriget var ett faktum.

Tämligen omgående, den 29 januari 1918, samlades ett antal inflytelserika personer i Stockholm för att diskutera tänkbara insatser för att bistå Finlands legitima regering. Initiativet togs av försäkringsdirektören Sven Palme och hans söner Olof och Gunnar.

Sven Palme, farfar till den senare statsministern Olof Palme, ledde ett av Sveriges större försäkringsbolag, Thule. Sven Palme hade ett förflutet som liberal riksdagsledamot, men rörde sig med åren högerut, särskilt i försvarsfrågan. Det hela utmynnade fyra dagar senare i bildandet av en svensk stödorganisation för den vita sidan, föreningen Finlands vänner. Johan Mannerheim, Gustaf Mannerheims bror, blev ordförande och Sven Palme vice ordförande.

Sonen Olof var den förste som anmälde sig som frivillig i Svenska brigaden – han hade nummer ett i brigadens rullor. Han stupade den 3 april i striden om Tammerfors.

Sven Palme var en vältalig förespråkare för ett fritt näringsliv och deltog aktivt i den antisocialistiska mobiliseringen i kosackvalet 1928. Han grundade försäkringbolaget Thule, som han framgångsrikt ledde i hela 45 år, Sonen Gunnar övertog Thule, som blev landets största livförsäkringsbolag. På 1960-talet gick det upp i Skandia. Sven Palme grundade även varuhuset MEA (Militär Ekiperings Aktiebolaget) i Stockholm.
(Källa: Per t Ohlsson – 1918 -året då Sverige blev Sverige och Björn Elmbrant - Palme)


Källor

1)Sveriges dödbok 1947-2003