Greve av Slesvig-Holstein, hertig av Söderjylland. Blev ca 34 år.
omkring 1370. [1]
1404 Tyskland, Ditmarsken. [2]
Drottning Margareta gav 1386 Slesvig som ärftligt län till greve Gerhard VI av Holstein-Randsburg.
Om Slesvig-Holstein
Slesvig-Holstein var historiskt ett tysk-danskt furstendöme. Genom att 1386 förläna Gerhard VI av Holstein-Rendsburg hertigdömet Slesvig lade drottning Margareta grunden till en betydelsefull förening mellan Slesvig och grevskapet (från 1474 hertigdömet) Holstein.
Sedan greve Gerhard 1404 stupat i Ditmarsken försökte både Margareta och hennes efterträdare Erik av Pommern förgäves återta Slesvig och efter ett långvarigt krig med holsteinarna och deras hanseatiska bundsförvanter tvangs Erik att i freden i Vordingborg 1435 erkänna den holsteinske greven Adolf VIII:s rätt till länet.
Sedan Adolf 1459 avlidit utan manliga arvingar valde den slesvig-holsteinska adeln den danske kungen KristianI till herre över båda furstendömena på villkor att områdena skulle förbli "evigt tillsammans odelade" (Ribeavtalet 1460). Genom den personalunion som sålunda ingicks mellan Danmark och Sverige fick den slesvigska frågan en lösning som dock endast var temporär. Genom uppgörelser 1490 och 1544 delades Slesvig upp mellan kungen och hertigen av Gottorp så att en helt ny statsbildning, Holstein-Gottorp, bestående av delar av båda furstendömena uppstod.
Mellan danska kronan och hertigarna av Holstein-Gottorp rådde starka motsättningar och i de återkommande konflikterna sökte hertigarna stöd hos Danmarks huvudfiende Sverige. Ur dansk synpunkt utgjorde Holstein-Gottorp därför ett ständigt hot. Efter det stora nordiska kriget lyckades Danmark eliminera detta genom 1721 och 1723 års avtal vilka införlivade de gottorpska besittningarna med hertigdömena. Så uppstod den s.k. helstaten där kungen av Danmark samtidigt var hertig av Slesvig och av det sedermera i Tyska förbundet ingående
Holstein.
Omkring 1840 angreps denna helstatsordning av två nationalitetsrörelser en tysk som ville ansluta Slesvig till Tyska förbundet och en dansk som ville knyta det närmare Danmark. Konflikten ledde till två krig 1848-50 och 1864 vilka resulterade i att Slesvig-Holstein i sin helhet tillföll Preussen som det sedan tillhörde till 1920.